-->

13.07.18

Чорнобильська Асоціація народних депутатів України звернулась до Гройсмана

За наслідками вчорашнього засідання Чорнобильської Асоціації народних депутатів України направили Главі уряду свої міркування та пропозиції щодо виконання Указу Президента України від 5 липня про заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами. Ось зміст звернення:

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ 
в порядку статті 16 Закону України
«Про статус народного депутата України»

Шановний Володимире Борисовичу!

На засіданні Чорнобильської асоціації народних депутатів України 11 липня 2018 р. були розглянуті та обговорені затверджені Указом Президента України від 5 липня 2018 р. № 196/2018 заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами.

Указом Президента України Кабінету Міністрів України доручено розробити законопроект про внесення змін до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо перегляду правового режиму зон радіоактивно забруднених територій, в тому числі доцільності дальшої дії окремих обмежень та заборон на здійснення видів діяльності у зоні відчуження, зоні безумовного (обов’язкового) відселення, зоні гарантованого добровільного відселення.

Асоціація наголошує, що в основу такого законопроекту стосовно перегляду правового режиму зон радіоактивно забруднених територій мають бути покладені наукові обґрунтування Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України. До того ж, з урахуванням великої соціальної значущості законодавчих змін, при їх розробленні повинні бути враховані інтереси регіонів та постраждалих громадян, тому доцільно залучити до вироблення законодавчих змін місцеві державні адміністрації, місцеві ради, профільні громадські організації з метою попередження виникнення конфліктів у суспільстві, емоційних суспільних сплесків, протестів серед постраждалих верств населення.

Крім того, Асоціація вважає, що перегляд правового режиму території, яка зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, має ґрунтуватись на результатах наукових досліджень профільних наукових установ Національної академії наук України та галузевих академій наук.

Указом Президента України Кабінету Міністрів України також доручено забезпечити схвалення до кінця 2018 року проекту Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення. Схвалення зазначеної Стратегії є важливим етапом для подальшої системної роботи. На думку Асоціації, Стратегія насамперед повинна встановити засади державної політики із захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі ліквідаторів, осіб, які були дітьми на час аварії на Чорнобильській АЕС і продовжують мешкати на найбільш радіоактивно забруднених територіях. Захист таких громадян має включати чітке визначення їхнього статусу, якісне медичне забезпечення, включаючи підвищення ефективності профілактичних й лікувально-діагностичних заходів, продовження заходів радіаційного захисту та їх медичного спостереження, а також належне пенсійне забезпечення. 

До розроблення Стратегії також мають бути долучені Національна академія наук України, Національна академія медичних наук України, галузеві академії наук України, відповідні спеціалізовані профільні наукові і державні установи, місцеві держадміністрації, місцеві ради, громадські Чорнобильські організації. Проект Стратегії повинен пройти громадське обговорення.

Асоціація вважає, що стратегія подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення, має бути затверджена виключно законом України. Адже відповідно до статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються засади використання природних ресурсів, основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення, правовий режим зон надзвичайної екологічної ситуації.

Поряд із необхідністю законодавчого встановлення засад подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення, Асоціація вважає, що дієвість заходів має бути підкріплена системними заходами, які доцільно визначити у відповідній загальнодержавній програмі подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Відповідно до Конституції України та згідно із статтею 16 Закону України «Про державні цільові програми» загальнодержавні програми затверджуються Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України.

Асоціація вважає, що для забезпечення системного підходу у вирішенні питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, Кабінет Міністрів України має здійснити розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про засади подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення, та законопроекту про загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Просимо врахувати означені пропозиції та висловлюємо готовність долучитись до розроблення відповідних проектів законодавчих актів.

Для здійснення відповідної роботи Асоціація пропонує залучити Арешонкова Володимира Юрійовича, народного депутата України, Співголову Чорнобильської асоціації народних депутатів України і керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Борисюка Михайла Миколайовича.

Співголова
Чорнобильської асоціації
народних депутатів України                                                                                          В.Арешонков

Немає коментарів:

Дописати коментар