-->

29.09.18

Не дикий чорнобильський ліс або «радянські» підходи до лісівництва

Якщо запитати в звичайних людей, якою вони уявляють зону відчуження, то більшість швидше за все відповість, що це старі дикі ліси та непрохідні хащі з купою звірів.

Тиждень тому аналітики ЕПЛ мали змогу обстежити лісові масиви, які знаходяться в управлінні ДСП “Північна Пуща”, та перевірили, як там ведеться лісове господарювання і як насправді виглядають чорнобильські ліси.

Безпосередньою причиною поїздки стала інформація про заплановані масштабні рубки в Чорнобильській зоні, які було висвітлено в нашій публікації «Для чого рубки в Чорнобильській зоні?».

Варто відмітити, що представники ДСП «Північна Пуща» та Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ) продемонстрували відкритість для громадськості і дали можливість відвідати всі ділянки, які цікавили представників ЕПЛ. Зокрема, нами були оглянуті вибіркові санітарних рубок (і вже проведені, і тільки заплановані), суцільні санітарні рубки, прохідні рубки, рубки протипожежних розривів.

Лісами в Чорнобильській зоні керує ДСП “Північна Пуща” (державне спеціалізоване підприємство), яке находиться в структурі ДАЗВ. Загальна площа лісового фонду в його управлінн істановить 240,6 тис. га, поділених на 7 лісництв, з них вкритих лісом – 150 тис. га.

Функції та структурні підприємства ДАЗВ

Що важливо, фінансування ДСП «Північне Пуща» є далеким від ідеалу. Рівень заробітної плати нижчий, ніж в сусідніх лісгоспах Київщини, і навіть коштів на пальне вистачає не в повному обсязі. І тому, як це не парадоксально, але при проведенні рубок підприємство мусить враховувати і економічний фактор!

Законно чи незаконно?

В кожній рубці лісу є два ключових аспекти – законність та доцільність.

Буває, що мета проведення рубки зрозуміла, але документи оформлені не належним чином. Буває і протилежна ситуація – коли є всі необхідні дозволи та документи на рубку, але її доцільність її проведення викликає великі сумніви.

Буває що рубки мають всі відповідні дозволи та документи, але шкода довкіллю настільки значна – що їх проведення недоцільно. І саме до цієї категорії можна віднести переважну більшість відвіданих нами рубок в Чорнобильській зоні. При чому, окремі рубки були недоцільні не тільки з екологічної, але й з економічної точки зору! Ліси зони відчуження – це не «тайга», а переважно штучні соснові насадження різного віку, які, внаслідок непроведення рубок догляду, є сильно перегущеними і, відповідно, ослабленими до впливу зовнішніх факторів – комах-короїдів, вітровалів тощо. Також, за словами місцевих лісівників, останнє десятиліття спостерігається пониження рівня грунтових вод, що теж сприяє всиханню лісів.

Перегущені соснові насадження ДСП “Північна Пуща” після проведення прохідної рубки

За словами директора ДСП «Північна Пуща», близько 30 тис. га соснових насаджень станом на зараз уражено короїдом, а 10 тис. га – пошкоджено пожежею.

Основна функція лісів зони відчуження – це бар’єрна, стримання поширення радіонуклідів, зокрема і за рахунок вітру. А після створення Чорнобильського біосферного заповідника до неї додалася ще й природоохоронна.

І тому, ведення лісового господарства, на думку ЕПЛ, повинно бути направлено в першу чергу на формування стійких та здорових лісів. І хоча, зараз серед науковців та практиків панує думка, що найкращим шляхом досягнення мети є відновлення природних лісів, серед чорнобильських лісівників досі панує думка, що найкращим шляхом є ведення лісового господарства за старими, «радянськими» підходами.

Посадка сосни звичайної

Санітарні рубки

Як це не парадоксально, але в Україні не існує окремої інструкції з ведення лісового господарства в лісах зони відчуження. І фактично лісівництво в зоні ведеться за такими ж правилами, як і в звичайних лісах, лише з поправками на наявність радіаційно забруднених ділянок.

Дерево хворе чи всохле? Потрібно зрубати. Всохла більшість дерев на ділянці? Треба зрубати все суцільно. І насадити лісові культури. Рядочком. А потім доглядати. Альтернатива навіть не розглядається.

Для прикладу на фото нижче 10 виділ 147 кварталу Опачицького лісництва. Внаслідок ураження короїдом на ділянці багато сухих дерев, і тому тут запланована вибіркова санітарна рубка високої інтенсивності з подальшою посадкою культур.

Всохлі сосни внаслідок ураження короїдом

Але, якщо придивитися, то можна побачити, що на ділянках йде активне і здорове природне поновлення дуба звичайного.

Природне поновлення дуба на місці всохлих сосновних насаджень

Тут сприятливі грунти, достатньо світла і простору. А коли сухі сосни впадуть і утворить вікна вивалу, то поновлення піде ще активніше. І за кілька десятків років на цих місцях буде стійкий природний ліс, із мозаїчною віковою та породною структурою, який буде набагато краще витримувати вплив несприятливих зовнішніх факторів та виконувати свою бар’єрну функцію. Тобто, найкращий вихід із ситуації – не проводити тут ніяких заходів взагалі.

Наступний приклад на фото нижче – ділянка 9го виділу 138 кварталу Дитятківського лісництва. За документами тут – вибіркова санітарна рубка. А по факту виглядає як суцільна. За словами представників ДСП – тут так само будуть створювати культури.

Заготівля деревини у 138 кв. 9 вид. Дитятківського лісництва

Під час проведення рубки, окрім сухих сосен, вирізали кілька молодих дубків. Решта стоять зі здертою корою та обламаними гілками – їх пошкодили під час проведення рубки. Замість природного поновлення будуть витрачені значні кошти на створення культур.

Пошкоджена короїдом деревина

Далі їдемо дивитися заплановані суцільні санітарні рубки. На цих територіях пройшла низова пожежа, яка пошкодила штучні сосняки. Так само, в планах ДСП «Північна Пуща» – провести тут суцільну санітарну рубку. Але тут, як і на минулих ділянках, сприятливі умови для природного поновлення дуба та берези. Тому логічніше було б так само не проводити рубку з подальшим створенням культур.

Природне поновлення на місці горільника

Пройшовши природню сукцесію, піонерний вид береза буде витіснений дубом і сосною та утвориться стійкий мозаїчний деревостан.

Окремо варто відмітити, що на окремих місцях нами були відмічені і пошкоджені пожежею насадження, в яких підросту листяних порід не було видно. Це може бути пов’язано і з перегущенням, і нестачею світла, так і з типом грунтів. Можливо, на цих ділянках було б логічно провести вибіркові санітарні рубки та імітувати нею природні вікна вивалу, аби стимулювати зростання молодих дерев. Проте, ДСП «Північна Пуща» все рівно планує провести тут суцільну рубку.

Але найбільше здивування ЕПЛ викликало те, що на ділянках із вибірковими санітарними рубками всі вимічені до рубки дерева – дійсно хворі або вже відмерлі. Здорові дерева, з зеленою хвоєю, всупереч очікуванням – в рубку не відведені. З точки зору боротьби з короїдом такі рубки є безглуздими – бо вони не живуть в мертвих деревах. І це думка не тільки вчених біологів, але і фахівців-лісопатологів з Харкова! Так само безглуздими рубки відмерлих дерев є і з економічної точки зору – технічна якість деревини є дуже низькою і вигідно її продати складно.

Пошкоджені пожежею перегущені соснові насадження без природного поновлення

Рубки догляду

Єдиними побаченими нами рубками які, на нашу думку, мають хоч якусь доцільність – були прохідні рубки.

Їх проведення з одного боку дозволяє розрідити перегущений деревостан і теоретично збільшити його стійкість, з іншого боку – заробити кошти на діяльність підприємства за рахунок реалізації ділової деревини.

Прохідна рубка в зоні відчуження

Пожежі

Основною аргументацією проведення рубок в зоні відчуження є боротьба з пожежами. Мовляв, сухостійні дерева можуть легко загорітися і це призведе до масштабних пожеж. Проте протягом останніх років у зоні відчуження санітарні рубки ніколи не були проведені у повному обсязі, як пропонувало лісовпорядкування. І кореляції між місцями виникненням пожеж і їх масштабами із проведенням чи непроведенням санітарних рубок немає. Тому доцільність їх проведення дуже сумнівна і з цієї точки зору.

Іншим заходом для боротьби з пожежами є прокладання протипожежних смуг. Чинним лісовпорядкуванням їх заплановано прокласти аж 151.6 га і заготовити більше 32 000 куб. м ліквідної деревини. Здавалося б, це дуже логічний крок.

Протипожежні смуги в зоні відчуження

Проте, низка науковців сумнівається в їх доцільності. На їх думку, вони будуть лише посилювати пожежі. А місце прокладання смуг аж ніяк не корелюється із місцями виникнення пожеж.

Відсутність кореляції між місцями загорянь та розміщенням протипожежних смуг

Є вже і приклад. Зокрема, на території ДСП “Північна Пуща” є новозбудована просіка для прокладання залізничної колії для об’єкту збереження відпрацьованого ядерного палива. По суті вона є аналогом протипожежної смуги та своїм зовнішнім виглядом якраз нагадує прохідну рубку. І за словами самих працівників ДСП «Північна Пуща», коли поруч виникла пожежа, ця незаліснена довга смуга створювала величезну тягу, яка тільки роздмухувала пожежу. В результаті чого її довго не могли приборкати, а площа пошкодження була більшою, ніж могла би бути.


Заповідник

У 2016 році указом Президента України було створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, до складу якого увійшла більшість лісів ДСП «Північна Пуща». Повноцінно заповідник ще не функціонує, зараз тривають роботи з розробки проекту організації території та проекту землеустрою. Проте, існування заповідника вже накладає обмеження на проведення рубок – зокрема, в цьому році суцільних рубок в межах заповідника не було проведено, що підтверджує і аналіз супутникових знімків Planet Lab. Вищезгадані прохідні рубки теж проводилися за межами заповідника.

Обсяги рубок

Незважаючи на те, що лісовпорядкуванням заплановані рубки в обсязі більше 200 000 кубометрів щорічно – по факту ДСП «Північна Пуща» рубає набагато менше. Наприклад, згідно із формою 3-ЛГ, в 2017 році рубки були проведені в обсязі близько 50 000 кубометрів. У цьому році обсяг рубок складає приблизно в районі 20 000 кубометрів.

Проте, за словами керівництва ДСП Північна Пуща, тільки відсутність фінансування обмежує обсяг рубок. І якби були кошти, то підприємство провело б усі заплановані лісовпорядкуванням рубки в повному обсязі.

Висновки

Відвідані ЕПЛ рубки в зоні відчуження зроблені у відповідності до чинного законодавства. Проте, переважна їх більшість, на нашу думку, є недоцільною. Не можна у зоні відчуження, в межах біосферного заповідника, вести лісове господарство за тими ж принципами, що і за її межами. Особливий сумнів викликає доцільність прокладання таких величезних протипожежних смуг.

У той же час, абсолютно ненормальною є ситуація, коли ДСП «Північна Пуща» не фінансується в повному необхідному обсязі, і вимушена думати про «господарський» бік своєї діяльності, тобто, як вигідніше реалізувати заготовлену деревину.

Тому, на нашу думку, необхідно:

забезпечити бюджетне фінансування ДСП «Північна Пуща» в повному необхідному обсязі за рахунок спеціального фонду державного бюджету;
запровадити сучасну систему пожежного менеджменту, розроблену лабораторією лісової пірології НУБіП України;
не проводити вибіркові та суцільні санітарні рубки на тих ділянках, де відбувається нормальне природнє поновлення;
під час розробки проекту організації Чорнобильського біосферного заповідника прописати заходи лісового менеджменту спрямовані на посилення стійкості та захисних функцій лісів на основі кращих закордонних практик;
провести широке публічне обговорення проектів протипожежних смуг із залученням фахівців з управління пожежами з України та інших країн, і за його результатами скорегувати їх обсяги, не проводити рубки протипожежних смуг там, де це недоцільно.

За додатковою інформацією звертайтеся до:

Петро Тєстов, аналітик ЕПЛ
Email: office@epl.org.ua; petro.testov@gmail.com
Катерина Норенко, аналітик ЕПЛ
Email: office@epl.org.ua; kateryna.norenko@gmail.com

https://m.facebook.com/dazv.gov.ua/posts/1354380591258722 Чи законні рубки в Чорнобильській зоні?

Немає коментарів:

Дописати коментар