-->

21.06.20

Стягнення боргів по-новому: Які нововведення пропонують нардепи у сфері ЖКГ

Заборгованість з оплати комунальних послуг пропонують стягувати примусово

У Верховній Раді України нардепи зареєстрували законопроєкт, яким передбачено вирішення питання заборгованості споживачів за житлово-комунальні послуги. Народні обранці пропонують реструктуризувати борги українців, а при їх несплаті утримувати частину заробітної плати чи продавати майно.

Розповідаємо детальніше, які зміни прописані в документі. Мета проєкту закону

Авторами законопроєкту №3613 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг" виступили нардепи від фракції "Слуга народу" Михайло Лаба, Ігор Кривошеєв, Анатолій Костюх.

В пояснювальній записці значиться, що ухвалення документу покращить фінансовий стан підприємств ЖКГ, які недоотримують кошти через борги споживачів і не можуть в повному обсязі надавати компослуги.

Автори переконані, що найбільшим боржником є населення, тож пропонують урегулювати питання стягнення заборгованості.

Основним інструментом, який прописаний в проєкті закону є реструктуризація усіх боргів споживачів з оплати ЖКП (йдеться саме про населення), які виникли до 1 жовтня 2020 року.

Як пропонують реструктуризувати заборгованість?

В документі прописано, що борги з 1 жовтня підлягають обов'язковій реструктуризації. Споживач, який заборгував за комунальні послуги, має укласти договір з компанією, яка ці послуги надає, щодо щомісячного погашення боргу рівними частинами. Розстрочити виплати можна до 60 місяців. При цьому, споживач може погасити заборгованість і достроково.

Вказані в законопроєкті і граничні розміри щомісячного відшкодування — так поточні платежі та погашення заборгованості у сумі не мають перевищувати 25% доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Тобто, при мінімальній пенсії в 1712 грн (яку мають встановити з 1 липня 2020 року) загальна сума сплати за ЖКП не повинна перевищувати 342,4 грн.

В документі значиться, що термін погашення заборгованості може бути продовжено при низькому рівні доходів.

Якщо споживач не сплачує поточні платежі та не укладає договір про реструктуризацію боргу, компанія-постачальник послуг може стягнути заборгованість через суд.

"Підводні течії" законопроєкту

В документі передбачено, що при реструктуризації боргів споживач збереже право отримувати субсидію та інші пільги.

Однак, якщо не укласти договір автори законопроєкту пропонують автоматично списувати борги із зарплати або за допомогою майна, зокрема, автівок і житла.

У такому разі на боржників чекатиме суд, виконавчий документ і примусове стягнення: 50% зарплати щомісяця до повного погашення боргів.

Якщо ж заборгованість за ЖКП перевищує суму платежів за три місяці, то стягнення може відбуватися за рахунок майна боржника.

У разі неможливості стягнути борги, на споживача буде записуватися заборгованість. Крім того, на суму боргу регулярно нараховуватимуть пеню за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу. Якщо заборгованість з комуналки перевищить суму відповідних платежів за один рік, то штраф становитиме 20% від боргу, якщо два роки – 30%, три роки – 50%.

Прописана і низка нематеріальних покарань для боржників: заборона виїзду за кордон, обмеження в праві водити машину, користуватися зброєю, а також ходити на полювання. Відновити своїх права можна лише, сплативши борг.

А щоб простіше було стягувати заборгованість, законопроєкт передбачає ліквідацію необхідності оплати судового збору при подаванні позовів про стягнення боргів.

Що із заборгованістю з оплати ЖКП

В Держслужбі підрахували, що станом на 1 травня 2020 року населення заборгувало 63,1 млрд грн, з них: за газ – 25,6 млрд грн; електроенергію – 5,9 млрд грн; опалення та гарячу воду – 20,5 млрд грн; холодну воду та водовідведення – 5,3 млрд грн; утримання будинків та прибудинкової території – 4,9 млрд грн; вивезення побутових відходів – 0,97 млрд грн.

1 коментар:

uy3ig сказав...

А просто взять и снизить цены на ЖКХ до уровня, при котором все смогут их оплачивать не судьба? Ведь всё равно не при каких законах должников не станет меньше, если платить просто не их чего.

Дописати коментар