-->

29.11.22

Як виїхати за кордон людям з інвалідністю: нові правила

Кабмін знову вніс зміни у правила перетину кордону. Розповідаємо подробиці

Довідку МСЕК виключили із переліку документів, необхідних для перетину державного кордону громадянами України. Це нововведення і тих випадків, коли кордон перетинаю чоловік з інвалідністю, і тих, коли чоловік супроводжує особу з інвалідністю. Урядовці пояснюють, змінили правила, щоб унеможливити фальсифікації довідок і бажанням зменшити корупційні ризики і зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності, та припинення схем, які з’явились для організації виїзду військовозобов’язаних чоловіків.

“Аби підтвердити інвалідність для перетину кордону потрібно надати посвідчення особи з інвалідністю або пенсійне посвідчення, в якому зазначено групу та причину інвалідності, або ж довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, – розповідає Дар’я Тарасенко, адвокатка. - Але на практиці це лише створить додаткове навантаження на бюджет, а також ускладнить виїзд за кордон особам, які мають на це законне право. Адже довідка МСЕК – це документ, який є у кожної людини, яка оформила інвалідність. Вона містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк її встановлення. З цією довідкою можна оформлювати всі інші документи, виплати”.

В теорії, здавалося б, нічого страшного, просто необхідно надавати інші документи на кордоні. Люди, які давно оформили інвалідність, як правило, не мають жодних проблем.

“А от ті, хто нещодавно оформив інвалідність, тепер змушені чекати на оформлення документа, – додає Дар’я. – Крім того, практично по всій країні зараз проблема з відсутністю бланків, тож людям видають тимчасове посвідчення, з яким прикордонники не пропускають. Також проблема виникає у пенсіонерів, які отримують пенсію не за інвалідністю, а за віком, якщо у них у посвідченні, не зазначено, що вони мають інвалідність. Щоб додати цю інформацію, потрібно виготовляти нове посвідчення. Це неможна зробити онлайн через електронний кабінет – програма не пропонує такого варіанту. Потрібно йти у Пенсійний фонд, 30 днів чекати. Також є багато людей, які мають інвалідність, а не оформлювали пенсію чи соціальні виплати, не бажаючи на це витрачати час. Тепер, щоб отримати посвідчення, їм потрібно оформити пенсію або соцвиплати. І у зв’язку із цим я прогнозує збільшення витрат держави на такі виплати тільки через зміну Правил перетинання кордону; таких витрат можна було б уникнути”.

Як можна виготовити необхідні документи?

«Рекомендую особам, які отримали довідку МСЕК про інвалідність, але не мають потрібних для перетину кордону документів, звернутись із цією довідкою до управління праці та соціального захисту населення за своїм місцем проживання для з’ясування, чи маєте ви право на пенсію чи державну соціальну допомогу і, відповідно, який з наведених документів ви можете оформити, – зазначає Дар’я Тарасенко. – Посвідчення особи з інвалідністю може отримати особа з інвалідністю, якій призначено державну соціальну допомогу. Тобто спочатку необхідно оформити державну соціальну допомогу, а після цього – оформлювати посвідчення. Потрібно звертатися у структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських, сільських та селищних рад, у ЦНАПИ за місцем проживання. Посвідчення оформлюється та видається у день звернення за його отриманням, але не пізніше 15 робочих днів після призначення державної соціальної допомоги. Але це в теорії. На практиці, як я казала, з отриманням такого посвідчення є складнощі.

Пенсійне посвідчення з позначкою про інвалідність може отримати особа, якій призначено пенсію. Тобто після отримання довідки МСЕК спочатку необхідно оформити пенсію (якщо ми говоримо про пенсію по інвалідності), а після цього — замовляти посвідчення у територіальних органах Пенсійного фонду України. Час оформлення займає орієнтовно 30 днів. Паперове пенсійне посвідчення має бути підготовлено протягом 4 тижнів. Електронне пенсійне посвідчення має бути підготовлено до видачі протягом 30 робочих днів з дня прийняття заяви від одержувача пенсії територіальним органом Пенсійного фонду України.

Довідка для отримання пільг особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію, видають структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських, сіьських та селищних рад, а також ЦНАПи. Її мають оформлювати за 5 робочих днів з дня отримання відповідної заяви.

Немає коментарів:

Дописати коментар