-->

05.05.23

Учасники ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи: взагалі ніякі не ветерани?

Учасники ліквідації наслідків катастрофи планетарного масштабу значаться у списках живих. Ця обставина може часом викликати подив у наших співвітчизників, дискомфортні відчуття — у чиновників, а інколи й гірку іронію — в самих учасників тих трагічних подій 1986 року.

«Доживання — не найкращий варіант»

Недавно в мережевій спільноті одного з райцентрів серед оголошень про пошук розумного електрика, собачого перукаря та людського майстра манікюру трапилася тема про увічнення пам'яті героїв.

Автор поста в пабліку дивувався, що тоді як у Харкові на сайті мерії запропонували розміщувати білборди з фото й іменами харків'ян, котрі загинули, захищаючи Україну, місцева рада вирішила вивісити стенд із ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС.

«Я навіть уявляю… як ті, хто не стежить за ситуацією в міськраді… бачать, що ставлять стенд, і думають: о, віддають належне нашим воїнам, молодці… А виявляється, це для ЧАЕС..))Питання більше до актуальності) Як на мене, краще б стенд із воїнами і додавали написи за фактом... Особисто я бачу це як «нема чим зайнятися потрібним» А давайте ЧАЕС згадаємо, яке 30 років тому було...».

Серед коментарів трапилося таке: «Хто був на ЧАЕС у гарячій точці, то тих уже давно нема!!! Краще б асфальт трохи по вулицях підлампічили».

«Я вас здивую: я ще живий, хоча доживання — не найкращий варіант», — самотньо пролунала відповідь одного з користувачів.

На цьому, власне, меморіальна тема поступилася місцем оголошенням: «Хочу купити пару машин чорнозему», «Продам теля і трьох цапиків» та іншим насущним питанням.

Із ганчіркою та клеєм ПВА проти радіації

«Це ж чорнобильці, вони завжди чимось незадоволені. Живуть і живуть. Таке враження, що їх навіть більше стає», — іронізує скульптор Сергій Ястребов, автор пам'ятника «Чорнобильцям» у Харкові.


Так, постфактум у списках зазвичай виявляється набагато більше учасників, ніж було насправді. Однак це не виключає і не знецінює подвигу реальних учасників, як тих, кого вже немає, так і тих, хто вижив і нині живий.


26 квітня 1986 року Сергій Ястребов захищав свій проєкт оформлення фасаду харківського Театру опери та балету на розширеній містобудівній раді в Києві. За словами скульптора, цей захід для молодого фахівця був «страшною подією», тож чутки про масштаби Чорнбильської катастрофи здавалися йому тоді перебільшеними.

Наприкінці травня Сергію Ястребову прийшла повістка з райвійськкомату. «З твоїми документами тебе й міністр оборони не відмаже», — сказали йому друзі. Так скульптор опинився в розташуванні військової частини на посаді начальника зв'язку окремого батальйону розвідки. До його бойових завдань входила дезактивація машинного залу третього блоку, відділеного від сумнозвісного четвертого свіжозведеною перегородкою.


Машзал на всі чотири блоки був один. Також велася дезактивація приміщень і обладнання лабораторії вентиляції тепла і холоду другого блоку, попросту — горища будівлі. Ґратки теплообмінників виходили прямо на третій і суміщений із ним аварійний четвертий блоки на висоті приблизно 40 метрів. Перший і другий блоки продовжували працювати під час вибуху і пожежі, та й пізніше, очевидно, теж, тож повітряні теплообмінники назбирали багато радіоактивної сажі, оскільки там працювали на всмоктування потужні вентилятори.

Дезактивація, цивільною мовою, — це миття ганчірками зі звичайним побутовим пральним порошком: на відро води — жменя порошку. До цієї процедури входило ще намащування на вертикальні бетонні поверхні клею ПВА та здирання плівки після висихання, і так по кілька разів підряд. Намащували й здирали, — миття водою пористих поверхонь давало мале зниження рівня випромінювання, а засохлий клей видалявся із часточками забрудненого бетону.

Після проходження служби були діагнози й лікарні. З однієї, за словами Сергія Ястребова, не випускали півтора року, а потім відправили на пів року в спецсанаторій. Наслідки для здоров'я — на все життя.


«Усе це відбувалося в іншій країні... Нинішні чиновники взагалі можуть сказати: ми вас туди не посилали», — розмірковує вголос Сергій Ястребов.

Юридичні моменти

А що відбувається сьогодні? Про це розповідає ще один ліквідатор, член харківської ініціативної групи Володимир Білоєнко: «Ми виконували конституційний обов'язок, урядові завдання з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, як це юридично правильно звучить. Саме юридичні моменти нам не подобаються в чинному законі 1991 року з усіма змінами в ньому. Ми вважаємо закон несправедливим, дискримінаційним. Але виправляти його не хочуть. Нас не визнають ветеранами. Є ветерани праці, поліції, військової служби. Більше того, є ветерани війни, і вони є серед учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Але виключно за ознакою органу, який направив їх туди. Тобто ті, хто воював із «мирним атомом» у військовій формі, та цивільні, які в одному «окопі» з ними робили те ж саме в робочій формі без погонів, мають різні статуси. Перші — ветеранів війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни. Другі — виключно статус учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Статус ветеранів війни вони отримують у поодиноких випадках за рішенням суду і як виняток, якщо змогли довести, що брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи у складі невоєнізованих формувань цивільної оборони.


Ба більше, і військових, і цивільних ліквідаторів без інвалідності взагалі не зараховано до ветеранів війни. Хоча, за логікою ветеранського закону, мусили б мати статус ветеранів війни — учасників бойових дій. Таке ставлення до громадян, які в одному місці, в одних умовах, ризикуючи своїм здоров'ям і життям, виконали свій конституційний обов'язок перед Україною, так само, як і військовослужбовці, є винятково дискримінаційним. Коли вносили зміни в закон про ветеранів, про них чомусь забули. Але є чудовий привід і приклад, як це виправити, — сьогодні законодавець поставив в один ряд і військовослужбовця, і невійськового добровольця, і визнає їх ветеранами війни».

Учасникам круглого столу, організованого комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, було запропоновано виступити в межах регламенту.

«Якісь бездушні люди сидять там, нелюдяні, — бідкається Володимир. — Для галочки, що називається. За таким самим сценарієм, як і позаторік».

За словами Володимира, ініціативну групу створено 2015 року. Активісти пропонували справедливіші проєкти поправок і змін закону, які, на їхню думку, могли б вирішити всі проблемні питання.

Зокрема виділити учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків, юридично чітко визначивши статус на законодавчому рівні. У питанні ж перерахунку пенсій активісти наполягають на тому, що йдеться не про гроші, а виключно про справедливість.

На думку ініціативної групи, розрахунок пенсій має бути принципово іншим, а саме: базовий показник пенсійного забезпечення має бути однаковим для всіх громадян, що перебувають в одному статусі «Учасник ліквідації наслідків чорнобильської аварії — катастрофи планетарного масштабу», незалежно від категорії та інвалідності. І тоді, вважають активісти, пенсії призначатимуться не на різних умовах і не за принципом створення так званих «рівних можливостей», як це відбувається зараз, а на принципах рівності, відповідно до вимог міжнародних нормативно-правових актів і Конституції України.

«Ні, нас не чують. Влада міняється, а все залишається, як і раніше. Обіцяють, обіцяють, а насправді нічого не роблять», — резюмує Володимир.

На жаль, людська вдячність має свої межі, які з часом розмиваються. Межі, за якими можна виявити наслідки короткої пам'яті суспільства з усіма цими «от нема чим зайнятися потрібним», «краще б асфальт», «ми вас туди не посилали». Десь — певне роздратування, десь — навіть відверту заздрість до розмірів пенсії та ще якихось пільг. Сьогодні забувають про вчорашні героїчні справи співвітчизників. Завтра забудуть про інші, сьогоднішні. На чому тоді будувати майбутнє? Не асфальтом же й чорноземом єдиним ніби живемо.

88 коментарів:

Анонім сказав...

Статус Чорнобильської катастрофи за 37 років не визначено,якщо є ліквідатори інваліди війни,то по всім канонам -це війна,а якщо війна,то учасники подій являються УБД,але на практиці це не так,даже в цивільних ліквідаторів з інвалідністю не у всіх є статус ІВ, виходить що одні воювали а інші ні,суди приймали рішення теж неоднозначно по наданню ІВ,по пенсійному забезпеченню,група інвалідності не повинна відігравати ключову роль,а місце роботи, термін виконання,небезпека, місце роботи та рік,це моя особиста думка.

Unknown сказав...

https://opendatabot.ua/court/109559069-1190b6510bd8c8776c6a32a5352259af

Анонім сказав...

Ну что сказать про СЧУ. Оказывается воровали по чёрному. Потратили деньги госбюджета, так ещё и перебрали. А теперь отказываются возвращать, подают апеляцию. Мало того, что вся эта ситуация - полномасштабный позор руководству СЧУ за сам факт допуска ситуации, которая сложилась, так ещё и всплыло, что бабки уходят на какие-то семинары, лекции и протирание штанов в актовых залах. Ау! Хрущ и ко, вы там не оборзели?! При Войтове такого беспредела не было. Что показывает эта картина? А то, что руководителям областного актива пора подумать о смене царя и его свиты. Наворовали - уйдите тихо. Иначе дальше пойдут уже уголовные дела за расхищение бюджетных средств, ведь это не игрушки. Когда вокруг война - эти действия однозначно являются мародёрством и недопустимы! Фонду на 2024 нужно трижды подумать - выделять ли на проект СЧУ какие-то деньги, если они их нещадно разворовывают. Минсоцу уделить внимание на тех, с кем они работают - выходит, что с мародёрами и беспредельщиками...Всем остальным членам СЧУ - обсудить вопрос замены Хруща и ко - их надо по тихому убрать, пока их "делишки" не вышли на совсем другой процесуальный уровень. Мораль всего этого такова - не умеешь правильно распределять государственные деньги - не бери их! Но в СЧУ как вышло в 2020м году - заговорщики провели переворот без обязательной конференции, в момент карантина когда это было запрещено - организовывали сборы актива, в нарушении действующего статута внесли изменения с грубыми нарушениями порядка и т.д. Привели Хруща и что Вы получили, ребята? Полные репутационные потери, отсутствие денег (только для верхушки) и позор предателей. Царь зачищает ещё вчерашних помощников - Лигун и прочие уходят не по своей воле как Вы понимаете...Поэтому верхушку надо повторно переварачивать как в 2020м, назначать нового Президента и действительно помогать пострадавшим. А не воровать в тупую, делая всех вокруг лохами! ДумайТЕ!

Анонім сказав...

Харківські подивились, що їх ініціатива нарахування пенсії по довідкам проконала - й взялись за те, щоб вибити собі статус інваліда війни. Друзі, Вам мало того, шо вибили? Це ж скільки коштів пойшло з бюджету. А як робились такі довідки ми знаєм - два свідки і через суд, понамалювали циферок і ось вже пенсія 30К. Ті довідки ще триста разів треба перевірити. А от щодо статусу ІВ під час війни, щоб надати його іншим цивільним - це перебір. Є закон Про статус ветеранів, все хлопці. А Ви захотіли новий закон?! Думаю дане питання не на часі. Наразі варто думати як перерозподілити кошти на наших діючих Захисників і Захисниць, закупити техніку та організувати контрнаступ. Доречі, пан Білоєнко не хоче долучитись до лав ТРО? Патрони підносити чи баранку крутить на камазі це не важко...Слава Україні!

Анонім сказав...

Так у нас усі гребуть поки є можливість. Така мораль нашого суспільства.

Анонім сказав...

Да у нас камень не в кого и некому бросить. Все в какой-то мере заслуживают. Жизнь заставила адаптироваться к грязной системе выживания. Мало-мальская власть - это возможность набить карман.

Анонім сказав...

Наследие совка - хочешь жить умей вертеться (или крутиться).

Анонім сказав...

Директор пищеблока Хрущенко, это и есть ликвидатор аварии на ЧАЭС?! Разливая воду он боролся с радиацией?! Ну что же, прекрасного Президента привёл к власти актив СЧУ в 20м году...Чтобы было понятно кто такой этот господин: https://gazeta.ua/ru/articles/people-newspaper/_posle-poezdki-v-cernobyl-tri-dnya-pyu-vodku/433169 . Как говорится грузчик, который по три дня пьёт водку. Добавить же нечего...Пора менять такого царя, ато дров уже и так нарубил, хозяйственный суд проиграл, апеляцию скорее всего тоже проиграет. Но сути это не меняет - тратил бюджетные деньги, выплачивал двойные зарплаты своему заму пожарничку Яцнку, по фиктивным актам проводил встречи на которых практические никого не было и так далее...Боже, какой беспредел...

Анонім сказав...

Всё тайное становится явным! Во время войны это мародёрство!!! Чего ждёте? развала СЧУ? может с этой целью и пришёл этот клан? и пожалуйста не оскорбляйте честных членов СЧУ!!! не судите всех по своей внутренней или придуманной убеждённости! Действительно пора менять их....

Анонім сказав...

Понятно, что мы акцентируем внимание на той проблеме, которая нам ближе по статусу. Но, наше общество из одного "теста", учитывая всех кто относится к ликвидаторам и пострадавшим , чему собственно удивляться? Всегда и везде тыловые герои занимали ключевые места, снимали пенки, и доносили легендарное прошлое в подрастающее поколение. Зачем пытаться изменить то, что изменить просто невозможно? Сколько было революций, под видом улучшений, меняющие только "смотрящих"? Жизненный опыт показал, что лучше войти в систему, толкаясь локтями, чем противостоять ей.

Анонім сказав...

Чтобы что-то завалить поставьте у руля непрофессионалов, и они все сделают "тихо и мирно". Никого не оскорбляю, но, "кухаркины дети", у власти, имеют своё предназначение. Иногда они сами , не зная того, ведомы закулисным сценаристом.

Анонім сказав...

а что делат такая жизня

Анонім сказав...

Хай!

Анонім сказав...

Мужики кто в курсе,зароботная плата за командировку в зонеЧАЭС учитывается ли зароботная оплата заосновным местом работы за период командировки или только в зоне.Например у меня в зоне 406руб плюс зароботок по месту роботы218руб всего зароботная плата625руб.Для перерасчета пенсии берется общая зарплата или как.

Анонім сказав...

В мене брали тільки за роботу в зоні.

Анонім сказав...

https://opendatabot.ua/court/110741109-7c53a4f25a6d7d56d11238a5022a1eb3

Wladimirr9 сказав...

Берется полный календарный месяц заработка в зоне плюс средняя зарплата по месту работы.

Анонім сказав...

Брали з архіву довідку про зарплату,за роботу в зоні відчуження, якщо вона є,середньомісячний заробіток не рахували ,довідку в архіві сканували з книги про заробітну плату,був на прийомі в ПФ інспектор по нарахуванні пенсії дала відповідь,що враховують тільки зарплату за роботу в зоні Чаес, в постанові 1706 пункту 9-1 немає,така була відповідь,можливо в когось по іншому,а в мене так.Київська обл.

Анонім сказав...

Вибачаюсь, постанова 1307,ане 1706,читав про газопостачання так і закарбувалось в голові,але пунк 9-1 з постанови 1307 виключено,щойно прочитав знову,можливо в інших областях по іншому.авнас так.

Wladimirr9 сказав...

Начисление заработка
для ЛПА одинаков.
Если данные предоставлены Вами за
полный календарный месяц, ПФ высчитывает
Кз:
406+216=625руб.
Берём год пребывания
на ЛПА -- 1987г.
Кз = 625/185=3,37837
Далее насчитывается
пенсия по формуле:
П=Зср.× Кз × %нетрудоспособности.

uy3ig сказав...

Wladimirr9 а можно подробнее - что это за суммы: 406+216? 625/185? И почему в рублях?

Анонім сказав...

У мене за 16днів зони 399руб,а за три дні роботи за основним місцем роботи 80 руб,взяли тільки 399 за роботу в зоні Чаес.

Анонім сказав...

При повному місяці розрахунок правильно,при не повному,формула розрахунку інша,але ж як закручено,ті, що писали ці формули мабуть закінчували циркові училища.

Анонім сказав...

399/16*25,4=633.4125
633,4125/185=3.42385
6168.32*3.43385*%=

Wladimirr9 сказав...

п.9-1 с декабря перешёл в п.9

Wladimirr9 сказав...

Суммы заработка выше с поста.
Года на ЛПА, кто когда,:
Средняя зарплата в Украине при расчёте пенсии :

1986г. -- 179руб.
1987г. -- 185,01руб.
1988г. -- 199,79руб.
1989г. -- 217,74руб.

Wladimirr9 сказав...
Автор видалив цей коментар.
Wladimirr9 сказав...

Правильно расчёт за неполный отработанный месяц.
Зср. с 01.03.23г. увеличилась:

Wladimirr9 сказав...

Индексац. с 01.03.23г.


Индексац. на 19,7%
6186×1,197=7404

Анонім сказав...

Як рахується індексація,з 6168,чи з тіла пенсії?

Wladimirr9 сказав...

От средней суммы заработка по стране (за 2014,2015,2016г
г.) = 3764,40грн.
Проиндексирована за
2018,2019,2020,2021,2022г.г. 17%,11%,11%,14%,19,7%
Получаем сумму 7404грн.

Wladimirr9 сказав...
Автор видалив цей коментар.
Wladimirr9 сказав...

3764,4×1,17×1,11×1,11×1,14×1,197=7404

Анонім сказав...

При виході на пенсію по інвалідності, розрахунок буде з 6168 чи 7404, якщо йти в цьому році.

Wladimirr9 сказав...

Какой вид инвалидности?
На сайте рассматриваем
инвалидность 1кат. из числа ликвидаторов.

Анонім сказав...

Перша категорія,ліквідатор.

Wladimirr9 сказав...

Вид пенсии по инвал. 1кат. ЛПА
Зср. = 7404грн.
П=7404 × Кз х %нетруд.

Wladimirr9 сказав...

Нет Кз пенсия начислянтся
по пятикратки с виртуальным Кз=2,9 партизанам.
Срочникам Кз=3,56983

Анонім сказав...

Командировочним.

uy3ig сказав...

Wladimirr9 В моем случае: к расчету взяли полностью месяц - январь 1987г. Все 31день в III зоне (на самой станции. Безвыездно). На работе была дневная ставка 15,2руб. Как будет происходить расчет пенсии? I категория, 2 группа инвалидности, 80% потери трудоспособности.

Wladimirr9 сказав...

ПФ взял для расчета Кз полностью календарный месяц.
Сумма заработка должна
присутствовать в справки от предприятия.
Кратность оплаты (3-зона) в январе -- п'яти кратка или трех кратка??
Согласно предоставленной справки ПФ рассчитывает
Ваш Кз и т.д.
Суммы зарплаты Вы помните??
Если нет .то нужно количество выездов в 3 зону за январь 1987г.
Тогда можно попробовать расчитать
Вашу пенсию.

uy3ig сказав...

Wladimirr9 Количество выездов - 31. Я был безвыездно на самой станции. Жили в АБК-1.
Заработок по справке не помню, конечно. Справки были сразу же уничтожены на предприятии. Оплата была в х5 кратности. Но без выходных и праздничных. Это потом уже, не помню в каком году она была пересчитана с учетом "двойных" (х10).
Дневная ставка 15руб.20коп

Wladimirr9 сказав...

Вы на пенсии по пятикратки с виртуальным Кз=2,9 как ЛПА 1 кат. без учёта заработанного Кз
Согласно Ваших данных: оклад,выездов в третью зону, % нетруд., ЛИКВИДАТОР.
Можно рассчитать Вашу пенсию.
Она будет лолее чем на сегодня макс.= 20930грн.

Wladimirr9 сказав...

Быть безвыездно на самой станции и ликвидировать последствия аварии --- две большие разницы.
На каждый день по ликвидации фиксируется
приказом, местом, объемом работы, зоной отчуждения.
Идет кратность оплаты.

uy3ig сказав...

Wladimirr9 именно так всё и было - на каждый день приказ с указанием полученной дозы радиации (по конденсаторным индикаторам) и перечнем выполненных работ. В АБК-1 ночевали и обслуживали всю связь военную на станции, проводные линии с близлежащими пунктами, радиосвязь обьекта "Кран" на крыше третьего блока, установка и контроль датчиков под саркофагом и так, по мелочи всякое.

uy3ig сказав...

Там не слышно ничего о увеличении максимальной пенсии? Это сколько же мне не доплачивают?!!!

ДОК сказав...

Уважаемый uy3i* !!! В этом году не планируется повышение . Мне также не доплачивают 42 тыс..

Анонім сказав...

С такими ценами, как раз в аккурат, пенсия от 40 тыс. и до 80 тыс. не помешала бы. А остальных , с минимальной пенсией, государство должно пожалеть и открыть «пункты самообслуживания» с бесплатными инъекциями, точнее гуманная ЭВТАНАЗИЯ, чтобы не мучались.

Анонім сказав...

"Недоплаченные суммы перейдут в наследство(?)". Только такого закона нет!

Анонім сказав...

Крутое кидалово - деньги типа есть, а их нет. В какой другой стране такое возможно? А возможно их и не планируют , и не планировали, платить в таких суммах. Судьям можно, а нам нет. А почему? Догадайтесь сами.

Анонім сказав...

Владимир--- как вам можно позвонить? Дайте номер телефона.

uy3ig сказав...

Если это мне, то лучше напишите на эл.почту. Там и договоримся

Анонім сказав...

Правильно, деньги любят тишину.

Unknown сказав...

Взял справку о зарплате а архиве,за февраль 87г.19дней общая за месяц 589,09 в. т. ч. Ченобыльские 519р.,Сдал в ПФУ для пересчета,отказ послали на комисиию на расшифровку,у кого нибудь была такая ситуация?

Анонім сказав...

А що,є такі комісії? Якщо виведена чорнобильська зарплата із загальної,проблем не повинно бути,але ПФ-окрема країна,в кожній області по своєму

Анонім сказав...

Якщо при розшифровці сума буде більша або менша від 519крб,яке буде прийняте рішення комісією та ПФ.

Анонім сказав...

Діло в тому, якщо головбух та бухгалтер по зарплаті був на своєму місці,то і в людей в фіндокументах був порядок.

Анонім сказав...

Владимир позвоните 0955220782

uy3ig сказав...

У вас есть Вайбер или ВатсАп? На этом номере?

Анонім сказав...

Wladimirr9 позвоните 0955220872 или как с вами можно связаться?

Анонім сказав...

Wladimirr9 позвоните 0955220782 или как с вами можно связаться? Ошибся был. Позвоните по этому номеру.

Wladimirr9 сказав...

Войдите на сайт Пенсии и Законы http://pension.biz.ua/
Зарегистрируйтесь и пообщаемся в разделе
Проблемы Чернобыльцы
в личной переписке или как захочете.
Мой ник на сайте ВЛАДИМИР К.

Анонім сказав...

Wladimirr9 для меня---это тёмный лес. Мне по телефону проще 0955220782

Wladimirr9 сказав...

Телефон не предоставлю это точно.В нём много личного, в том числе и банковские операции.
Можете предоставить Ваши вопросы в очерёдности для выполнения данной задачи.
Можно числа приблизительно придумать.
При определённом расчете замените на свои.

Анонім сказав...

https://youtu.be/XsNom_WWQos. Владимир насколько это правда?

Wladimirr9 сказав...

Если Вы впервые на виде пенсии по возрасту до
пенсионной реформы.

Wladimirr9 сказав...

Какой вид пенсии :
1.по возрасту как участник ЛПА с каким страховым стажем;
2. по инвалидности как участник ЛПА 1кат.
% нетоудоспособности

Анонім сказав...

Владимир- я пошёл на пенсию в 55 по возрасту. Сейчас получаю по 54 ст. Чернобельского закона. Инвалидность-80%. Инвалид-2гр. 1-я категория.

Анонім сказав...

[27.05.2023 18:14] К М: РІШЕННЯ 912160183877 про перерахунок пенсії
Шифр та вид пенсії 325 Пен по інв(в р.відш.збит)
Умови призначення Ст.54 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
Середньомісячний заробіток 21483.92000
Дата перерахунку, вік, ознака роботи 01.03.2023, 66 р 5 м 15 д, Не працює
Вид перерахунку Індексація заробітку. (масовий)
Підстава
Особливості I кат. - Ліквідатори. Інваліди в наслідок аварії на ЧАЄС; Ліквідатор ЧАЕС, військовослужб./військовозобов. - з 01.07.2019 по довічно; НЕ Є БАЗОЮ ОПОДАТКУВАННЯ; Посвідчення інваліда війни - з 10.02.2014 по довічно
[27.05.2023 18:15] К М: Інвалідність
Група інвалідності, причина Друга група, Каліцтво/захворювання, пов'язане з ліквідацією аварії на ЧАЕC (під час призову з запасу ВС)
Серія та номер МСЕК 12 ААБ №212129
Дата встановлення інвалідності 06.08.2019
Період встановлення інвалідності з 16.07.2019 довічно
Військове звання Солдат
Особливий статус Інвалід, прирівняний до інваліда війни
Тривалість стажу Років Місяців Днів
Страховий стаж (повний) 39 5 19
Страховий стаж до 01.01.2004 31 5 5
Страховий стаж після 01.01.2004 8 0 14
% втрати працездатності 80.00
01.03.2023 - довічно
Основний розмір пенсії від середнього заробітку 17187.14
Додаткова пенсія інвалідам 2 групи з числа ліквідаторів ЧАЕС Пост. №112 п.5 379.60
Цільова допомога інвалідам війни II-ї групи 50.00
Підвищення інвалідам армії, прирівняних до інвалідів війни 2 групи(40% від 2093 грн.) 837.20
Місяць підвищення розміру пенсії 01.03.2023
Обмеження в індексації з 01.03.2023 року -1328.64
Розмір пенсії з надбавками 17125.30 Это моё дело с Пенсионного фонда.

Анонім сказав...

[27.05.2023 РІШЕННЯ 912160183877 про перерахунок пенсії
Шифр та вид пенсії 325 Пен по інв(в р.відш.збит)
Умови призначення Ст.54 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
Середньомісячний заробіток 21483.92000
Дата перерахунку, вік, ознака роботи 01.03.2023, 66 р 5 м 15 д, Не працює
Вид перерахунку Індексація заробітку. (масовий)
Підстава
Особливості I кат. - Ліквідатори. Інваліди в наслідок аварії на ЧАЄС; Ліквідатор ЧАЕС, військовослужб./військовозобов. - з 01.07.2019 по довічно; НЕ Є БАЗОЮ ОПОДАТКУВАННЯ; Посвідчення інваліда війни - з 10.02.2014 по довічно
Інвалідність
Група інвалідності, причина Друга група, Каліцтво/захворювання, пов'язане з ліквідацією аварії на ЧАЕC (під час призову з запасу ВС)
Серія та номер МСЕК 12 ААБ №212129
Дата встановлення інвалідності 06.08.2019
Період встановлення інвалідності з 16.07.2019 довічно
Військове звання Солдат
Особливий статус Інвалід, прирівняний до інваліда війни
Тривалість стажу Років Місяців Днів
Страховий стаж (повний) 39 5 19
Страховий стаж до 01.01.2004 31 5 5
Страховий стаж після 01.01.2004 8 0 14
% втрати працездатності 80.00
01.03.2023 - довічно
Основний розмір пенсії від середнього заробітку 17187.14
Додаткова пенсія інвалідам 2 групи з числа ліквідаторів ЧАЕС Пост. №112 п.5 379.60
Цільова допомога інвалідам війни II-ї групи 50.00
Підвищення інвалідам армії, прирівняних до інвалідів війни 2 групи(40% від 2093 грн.) 837.20
Місяць підвищення розміру пенсії 01.03.2023
Обмеження в індексації з 01.03.2023 року -1328.64
Розмір пенсії з надбавками 17125.30 Это моё дело с Пенсионного фонда.

Wladimirr9 сказав...

Пенсия по пятикратки с виртуальным Кз=2,9 для
ЛПА у которых заработанный Кз <2,9
Среднемесячн.заработ.:
7404×2,9=21483
Основной разм.от среднемесячн.:
21483,92×0,8=17187,14
Без надбавок.

Анонім сказав...

Я так понял-- У меня ничего не выйдет.

Wladimirr9 сказав...

Надбавки:
50+837=887

Итого:

17187+887=18074

Анонім сказав...

Понятно.. Спасибо.

Анонім сказав...

А что вы хотели, чтобы вышло? Максимальная? Неплохая вроде бы же пенсия получилась. Или у вас сейчас по трудовой больше?

Анонім сказав...

[27.05.2023 РІШЕННЯ 912160183877 про перерахунок пенсії
Шифр та вид пенсії 325 Пен по інв(в р.відш.збит)
Умови призначення Ст.54 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
Середньомісячний заробіток 21483.92000
Дата перерахунку, вік, ознака роботи 01.03.2023, 66 р 5 м 15 д, Не працює
Вид перерахунку Індексація заробітку. (масовий)
Підстава
Особливості I кат. - Ліквідатори. Інваліди в наслідок аварії на ЧАЄС; Ліквідатор ЧАЕС, військовослужб./військовозобов. - з 01.07.2019 по довічно; НЕ Є БАЗОЮ ОПОДАТКУВАННЯ; Посвідчення інваліда війни - з 10.02.2014 по довічно
Інвалідність
Група інвалідності, причина Друга група, Каліцтво/захворювання, пов'язане з ліквідацією аварії на ЧАЕC (під час призову з запасу ВС)
Серія та номер МСЕК 12 ААБ №212129
Дата встановлення інвалідності 06.08.2019
Період встановлення інвалідності з 16.07.2019 довічно
Військове звання Солдат
Особливий статус Інвалід, прирівняний до інваліда війни
Тривалість стажу Років Місяців Днів
Страховий стаж (повний) 39 5 19
Страховий стаж до 01.01.2004 31 5 5
Страховий стаж після 01.01.2004 8 0 14
% втрати працездатності 80.00
01.03.2023 - довічно
Основний розмір пенсії від середнього заробітку 17187.14
Додаткова пенсія інвалідам 2 групи з числа ліквідаторів ЧАЕС Пост. №112 п.5 379.60
Цільова допомога інвалідам війни II-ї групи 50.00
Підвищення інвалідам армії, прирівняних до інвалідів війни 2 групи(40% від 2093 грн.) 837.20
Місяць підвищення розміру пенсії 01.03.2023
Обмеження в індексації з 01.03.2023 року -1328.64
Розмір пенсії з надбавками 17125.30 Это у меня сейчас такая. Но не знаю, если я перейду на ваш расчёт, будет больше. У меня сейчас 17125,30.

Wladimirr9 сказав...

Расчёт для всех ЛПА с 01.12.2022г.одинаков ,согласно
ПКМУ 1307 от 09.12.2021г.

Анонім сказав...

Владимир подскажите пожалуйста на какой вид пенсии нужно перейти,чтобы выйти на максимальную,если в справке по суду за один месяц 1726грн.?,на данный момент пятикратка, спасибо.

Wladimirr9 сказав...

Вид пенсии по возрасту.

При заработке на ЛПА за полный календарный месяц = 1726.
Берём год участия на ЛПА 1987г.
Берём общий трудовой стаж 25 лет.
Кз= 1726:185=9,3297
П= 7404×9,3297×0,25=
17269,27грн.
При 30 лет стажа основная пенсия без доплат:
П=7404×9,3297×0,30=
20723,13грн.

Wladimirr9 сказав...

Впервые подаёте заявление на вид пенсии,
берётся средняя зарплата для начисления за три прошедших года.
2020г.  -  10340,35грн.
2021г. -12993,56грн    
2022г. - 13376,21грн.

Анонім сказав...

Если у вас по суду зарплата 1726 руб., То почему у вас пятикратка??? Ситуация интересная... ПФУ что говорит, если зарплата по суду?

Анонім сказав...

Ответ ПФУ: Оскільки рішення суду від …. по справі ….. не містить зобовʼязань щодо розрахунку пенсії відповідно до довідки про заробітну плату від … під номером …, для обчислення розміру пенсії по інвалідності відповідно по Постанові 1307 відсутні підстави. Это ответ Днепр обл. Ответ ПФУ Киева: В матеріалах пенсійної справи є довідки про заробітну плату,видані заводом… Оскільки вказані довідки видано без дотримання положень законодавства про оплату праці за роботу в зоні відчуження розраховано виходячи з підвищеної на 100% годинної тарифної ставки з урахуванням показників кратності,а рішенням суду від….жодних зобовʼязань на органи ПФУ не покладено, підстави для їх врахування при обчисленні відсутні

uy3ig сказав...

Wladimirr9 http://pension.biz.ua закрыта регистрация. Что-то нетак?

Wladimirr9 сказав...

Поставил вопрос администратору форума

Wladimirr9 сказав...

Так на этот форум регистрация осуществляется, наверно, через forumenko.ru
По крайней мере если ты выпадаешь с форума, то вход только через форуменко.ru
Moderator

uy3ig сказав...

Wladimirr9 попробовал зарегиться на Форуменко.ру Та же картина - регистрации нет.

Wladimirr9 сказав...

Сделаем паузу.
Должна же заработать регистрация.

Wladimirr9 сказав...

Вороде заработала.

Дописати коментар