-->

28.06.23

НАЗК радить змінити низку законів через корупційні ризики

НАЗК змоделювало можливі корупційні схеми, які можуть виникнути у майбутньому, та запропонувало рекомендації для впровадження антикорупційних запобіжників та забезпечення прозорої відбудови. 

Змодельовано корупційні ризики щодо:
  • Процесів формування та підтримання даних Реєстру пошкодженого або знищеного майна;
  • Діяльності комісій з розгляду питань щодо надання компенсацій;
  • Створення та адміністрування фонду тимчасового житла;
  • Фіксації фактів пошкоджень об’єктів, їхнього обстеження та складення висновку про можливість подальшої експлуатації;
  • Визначення права на компенсацію, ухвалення відповідного рішення та отримання компенсації;
  • Діяльності Фонду ліквідації наслідків і Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури;
  • Прийняття рішень про демонтаж будівель за результатами обстежень;
  • Визначення розміру шкоди завданих збитків.
Проаналізувавши корупційні ризики, НАЗК сформулювало низку рекомендацій щодо їхньої мінімізації та усунення. Передусім потрібно внести зміни до:
Крім того, НАЗК надало пропозиції щодо запровадження антикорупційних запобіжників під час верифікації інформації, що вноситься до відповідних реєстрів, а також використання цифрових інструментів при відбудові об’єктів нерухомого майна.

Імплементація запропонованих НАЗК рекомендацій має превентивний характер і допоможе коригувати відповідні рішення, усунувши можливі корупційні схеми та негативні репутаційні, соціальні та економічні наслідки. Це дослідження покликане стати дорожньою картою для Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних державних (військових) адміністрацій, органів місцевого самоврядування під час підготовки концепцій та програм відбудови, а також мінімізації корупційних ризиків під час ухвалення рішень.

Нагадаємо, 22 травня набув чинності Закон України від 23.02.2023 № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України».

Джерело: офіційний сайт НАЗК

6 коментарів:

Анонім сказав...

СЧУ вкрало гроші Держави?!
Деталі тут: https://opendatabot.ua/court/111737148-7dc3a77500a3bb7152f12cb20612b8ef

Анонім сказав...

А что не обсуждаете тех кто ворует деньги у государства и не возвращает их? Признаёте что им всё можно? Где же принципиальность к руководителям СЧУ ? Надо быть последовательными , чтобы другим неповадно было....

Анонім сказав...

Наша Рада может принять какой-то вменяемый закон?! Да, может. Например закон об отмене налогов с богатых и увеличении налога на бедных. Легко!

Анонім сказав...

С коррупцией нужно бороться в настоящем! А борьба в будущем - это и есть коррупция! Разрабатывать законы, просить под них финансирование, а потом "пилить" его - вот источник коррупции.

Анонім сказав...

Корупція і ганьба в СЧУ, а всі як у рота води понабирали...Агов, побратими! Де реагування?! Де рішення по керівництву ВГОІ СЧУ?!

Анонім сказав...

ось і маємо... мовчазне ... тихо бо керівництво нагне.. щось не дасть і залишимось як завжди голі... мовчали коли рейданули ось і маєте таких.... скоріше вони і прийшли щоб розігнати єдність ліквідаторів, а тепер зовсім інші прийдуть потерпілі...

Дописати коментар