-->

13.10.23

Виплати прив'яжуть до сімейного доходу: які зміни очікують на соціальну допомогу в Україні

У Кабміні готують законопроєкт про переформатування соціальної допомоги. Виплати хочуть відв’язати від прожиткового мінімуму. За задумом, нова соціальна допомога залежатиме лише від базового доходу сім’ї. У разі запровадження змін обсяг державної допомоги можуть зменшити.

У 2024 році в Україні може з’явитися новий вид соціальної допомоги, який не залежатиме від прожиткового мінімуму — його вираховуватимуть на основі базового доходу родини. Про це нещодавно в інтерв’ю повідомила міністерка соцполітики Оксана Жолнович. За її словами, реальний прожитковий мінімум в Україні складає понад 6 тис. грн. Проте, як відомо, номінально він становить 2589 грн на місяць, і 2684 для працездатних осіб (станом на 1 січня 2023-го). Від цього показника залежать, зокрема, такі виплати:
  • на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування;
  • матерям-одиначкам;
  • державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • допомога з безробіття;
  • допомога малозабезпеченим сім’ям;
  • соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу.
Є ряд обтяжуючих факторів, які сьогодні не дозволяють реально збільшувати прожитковий мінімум, каже міністерка Жолнович. Тож у відомстві планують переформатувати допомогу по бідності так, щоб вона не була прив'язана до прожиткового мінімуму, а нараховувалася відповідно до базового доходу родини.

"Базова величина для першого члена сім'ї складає 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тис. грн, бо якщо він чи вона живуть самі, то мусять витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є родина з трьох людей — мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перший має точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це звісно 100%, бо на дитину видатки будуть трошки більші, якщо це людина з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але в неї низька пенсія, це також 100%", — сказала Оксана Жолнович.

Тобто, залежно від категорії, людині будуть нараховувати 100% або 70% цього базового доходу. "Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи на кожного виходить такий базовий дохід. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", — пояснила міністерка.

Зменшити допомогу за рахунок тих, хто її не потребує: яка мета нового підходу

Встановлювати соціальні доплати, зважаючи на дохід не особи, а домогосподарства, — ідея не нова, розповів Фокусу економіст Олег Пендзин. Її давно обговорювали депутати комітету соцзахисту ВРУ. Крім того, дискутується ідея відійти від виплат за статусом і перейти на виплати за персональними особливостями.

Мета нововведення — скоротити витрати на соцдопомогу за рахунок тих, хто її не потребує

"Наприклад, є чорнобильці, — продовжує Пендзин. — Незалежно від того, в якому вони стані здоров’я, які потреби — як представники соціальної групи отримують виплати за статусом. Тобто вони отримують перелік пільг, виходячи зі статусу, але в межах статусу люди можуть мати різні потреби, — а виплата однакова".

Такі новації покликані зробити допомогу максимально адресною і справедливою через врахування реальних потреб у допомозі. "Зазвичай врахування сукупного доходу сім’ї дозволяє більш ефективно зрозуміти потребу домогосподарства чи родини в допомозі. Це дозволить скоригувати надання такої допомоги у бік її зменшення для тих, хто її не потребує. Але водночас, можливо, буде низка домогосподарств, де така допомога нараховуватиметься у більшому обсязі", — розповів Фокусу фінансовий експерт Ярослав Жаліло.

Про які саме суми може йтися, сказати складно — наразі Мінсоц не оприлюднив законопроєкт, адже робота над ним в урядових кабінетах триває. "Треба дивитися, як розраховуватиметься цей вид допомоги, які критерії призначення", — міркує Жаліло.

Нова соцдопомога — вже в 2024? Чи реально провести реформу виплат під час війни

Оксана Жолнович не уточнила, коли саме запровадять нову соцдопомогу, оскільки все залежить від швидкості проходження відповідної ініціативи у парламенті. Якщо це відбудеться швидко, з липня 2024 року можна було б запровадити ініціативу, додала міністерка.

Проте, на думку економіста Олега Пендзина, те, що у наступному році проведуть таку реформу, вкрай малоймовірно. "У 2024-му це точно впроваджуватися не буде, бо це повний перегляд підходів до соціальних виплат. Домогосподарства мають ставати основним платником податку. Не думаю, що під час війни це буде хтось змінювати", — зауважив експерт.

Олег Пендзин додав, що існує чимало ризиків для впровадження нової урядової ініціативи. "Перше питання — хто буде входити в це домогосподарство? По-друге, хто буде брати на себе відповідальність сплачувати податки в межах всіх членів домогосподарства? Третій момент — домогосподарство і сім’я — як вони кореспондують між собою — є часті випадки, коли люди ведуть спільне господарство, але в них свої доходи, свої бюджети. Ця ідея — занадто сира", — резюмував економіст.

Виплати та державний бюджет. Які видатки на соціальну сферу заплановано на 2024 рік

У 2024 році уряд планує підвищити розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 12,8% — до 2920 грн. Разом з тим, також уряд закладає дворазове підвищення мінімальної зарплати: 7100 — з 1 січня та 8000 грн — з 1 квітня. Згідно з урядовим проєктом державного бюджету на наступний рік, на 5%, порівняно з нинішнім роком, збільшено видатки на Міністерство соціальної політики.

Врахування сукупного доходу сім’ї дозволить краще зрозуміти реальну потребу родини в допомозі, кажуть фахівці

Кошторис відомства наразі (до внесення змін, адже законопроєкт все ще на розгляді в парламенті, де будуть вносити зміни до документу і його додатків) складає 469,7 млрд грн. Зокрема, кошти соціальної сфери у 2024 році спрямують на:
  • соціальний захист громадян, які потрапили в складні життєві обставини (особи з інвалідністю з дитинства, постраждалі від аварії на ЧАЕС, підтримка внутрішньо переміщених осіб) — 88,7 млрд грн. Сума на 2,6 млрд грн більша, ніж у цьому році;
  • субсидії, компенсації за придбання твердого палива — 49,9 млрд грн (що на 12 млрд більше, ніж у 2023-му);
  • соцзахист дітей та сім’ї — 27,6 млрд грн (+786 млн грн);
  • соціальний захист осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю — 5,9 млрд грн (+2,4 млрд грн).
Крім того, уряд планує в наступному році проіндексувати пенсії за новою бальною системою. В результаті виплати можуть зрости у тих пенсіонерів, які давно вийшли на заслужений відпочинок, однак отримували менше за тих, хто має той самий стаж, але вийшов на пенсію відносно нещодавно.

241 коментар:

«Найстаріший   ‹Старіші   201 – 241 з 241
Анонім сказав...

Кто понял жизнь,работать не будут.

Анонім сказав...

Шредер поділився нюансом в інтерв'ю Berliner Zeitung

У 2022 році він отримав запит від України про те, чи можу я стати посередником між Росією та Україною. Питання полягало в тому, чи я зможу передати послання Путіну. Приходив і хтось, хто мав дуже близькі стосунки із самим українським президентом – це Рустем Умеров, нинішній міністр оборони України.

За словами Шредера, йшлося про:

Вихід України із членства в НАТО, але вона все одно не зможе виконати цих умов;
Проблема мови. Український парламент скасував двомовність, і, на думку політика, це потрібно змінити;
Донбас залишається частиною України. "Але Донбасу потрібна велика автономія. Робочою моделлю могла стати модель Південного Тироля", – стверджує Шредер.
Україні також потрібні гарантії безпеки, які має надати Рада Безпеки ООН та Німеччина;
Крим. "Як давно Крим був російським? Для Росії Крим не просто регіон, а частина її історії. Війну можна було б закінчити, якби геополітичні інтереси не торкнулися", – вважає Шредер.

Як запевняє Шредер, єдині люди, які б могли врегулювати війну проти України, це американці. На мирних переговорах у березні 2022 року у Стамбулі з Рустемом Умеровим українці не пішли на мир, бо їм не дозволили.

Спершу їм довелося розпитувати американців про все, що вони обговорювали. У мене було дві розмови з Умеровим, потім розмова віч-на-віч з Путіним, а потім з посланником Путіна. Але зрештою нічого не сталося. Моє враження: нічого не могло статися, тому що все інше вирішувалося у Вашингтоні. Це було фатально!.

Я думаю, американці не хотіли компромісу між Україною та Росією. Американці вірять, що зможуть стримати росіян. Тепер справа так, що два гравці, Китай і Росія, яких обмежують США, об'єднують свої сили. Американці вважають, що вони досить сильні, щоб тримати обидві сторони під контролем. На мою скромну думку це помилка. Ви тільки подивіться, як зараз роздирається американська сторона.

Анонім сказав...

Дела у прокурора а унас так дилишки .что правду нелюбите чернобыльцы надо водку менше было пить.спомнила бабка когда пенсия подошла .так и чернобыльцы

Анонім сказав...

так пускай россия выводит войска с украины и будит мир .а дальше будут переговоры .

Анонім сказав...

Америка з потужним військовим та економічним потенціалом,програла свою місію в АФГАНІСТАНІ,за 20 років присутності,результатів,нуль,держдепартамент це визнав,але ж в АФГАНІСТАНІ небуло такої інфроструктури як в Україні,де розбито та розваленої пів країни,одних біженців більше чим все населення АФГАНІСТАНІ, покидаючи АФГАНІСТАН,США залишили зброї на міліарди доларів,не говорячи про обладнання.

Анонім сказав...

Не все так просто,МИР,це як у сім'ї,один хоче скандалу,інший ні,де золота середина до примирення,те що наробили росіяни в УКРАЇНІ,в голові не вкладається, хто міг подумати,що РОСІЯ зробить пекло свому близькому сусідові та родичу, примирення не буде між людьми,а політики,це проститутки на тілі народу, будь-якого.

Анонім сказав...

А ти не подумав , що були Мінскь 1 и 2 , Нормандські домовленностиі . Потім був Стамбул , після чого россіяні вивели свої війска . Ти ЦЕ - НЕ ЧУЄШ ...? Дулі натикали своїм ріднім з Россії і це все скінчеться .... !!!??? Від СВОЄЇ Церкви ви відхрестились ... Мені вже багато років !!! У тебе герой - бандера , а мій герой Кожедуб і пішов ти не хуй !!!

Анонім сказав...

Так діла вже і НЕ БУДЕ !!! Ви Самі своїми руками розірвали Україну .... Тепер читай " Каменярі " І. Франко - ..." лупайде цю скалу - не хай ні жар ні холод не спинить вас . " ДЕБІЛИ

Анонім сказав...

Звідки,ви,знаєте,хто для мене герой,для мене герой,це мій дід,по материнській лінії,який загинув будучи рядовим під час ВВВ,дід,моєї дружини,по материнській лінії,в звані старшого лейтенанта, приймаючи участь в СТАЛІНГРАДЦЬКІ битві,де був здорово покалічений,так що не треба надувати повітряні кулі,щоки лопнуть,а для когось і БАНДЕРА герой,а чим закінчились переговори між РОСІЄЮ та Україною з 2014 року,подіями сьогоднішнього дня,але протистояння між країнами,даже будучи В СРСР, завжди було, починаючи зі спорту, закінчуючи наприклад промисловості,щоб побудувати завод чи фабрику,треба було їхати до МОСКВИ,а теперішні події,де в хаті є загиблі та каліки,спитайте,як батьки,жінка та чоловік мають показати дружбу та любов до росіян,не всі росіяни хочуть війни,але по статистиці більшинство,статистика,уперта річ.

Анонім сказав...

Якщо не буде переговорів без сша німців і всієї падалі не добитої в 45 му не буде україни

Анонім сказав...

Для всіх недругів УКРАЇНИ!
БАТЬКО НАШ,БАНДЕРА,
УКРАЇНА,МАТИ,
МИ,ЗА УКРАЇНУ,
БУДЕМ ВОЮВАТИ.
УКРАЇНА,ПОНАД УСЕ.
СЛАВА,НАЦІЇ,
СМЕРТЬ,ВОРОГАМ.

Анонім сказав...

Старий пердун-неадекват,в матні ще осталось,щось,чи тільки катетор,посилаєш ліквідатора на ..й,видно частенько на ньому був, сподобалось???

Анонім сказав...

Мінськ один,два,НОРМАНДІЯ,СТАМБУЛ,мотлох старий,ти,був за столом переговорів,знаєш про йшлося на них,які умови були для УКРАЇНИ,ці договорняки завели нас у прірву,а тепер вирішують де наш буде ПАПА,,без нас,чи буде він керувати нами,тими хто останеться на землі на ймення УКРАЇНА,в МОСКВІ,ВАШИНГТОНІ, ЛОНДОНІ.

Анонім сказав...

В октябре кому то дали кормовые?

Анонім сказав...

Ні сказали мишей ловить

Анонім сказав...

Ваш бандера батько україна наша а ви з поляками за львів будете воюаати

Анонім сказав...

Воювати треба за всю УКРАЇНУ,і за ЛЬВІВ в тому числі,будь з ким.

Анонім сказав...

Так якого хера ви знесли памятник ватутіну чому за ковпака незгадуєте?

Анонім сказав...

Хто такі,ви,при зносі пам'ятника ВАТУТІНУ,моєї присутності на місті події,не було,КОВПАК-ЛЮДИНА,під командуванням якого партизанські бригади,били та гнали завойовників з УКРАЇНСЬКОЇ землі,всіх мастей,не тільки німців,а й їхніх сателітів.

Анонім сказав...

Досить вже говорити про страрі війни , на дворі який рік? ВИ ЩО НЕ БАЧИТЕ ВОРОГА З ТІЄЇ СТОРОНИ? ВІН ВБИВАЄ УСІХ!!! у нас наша єдина країна і всі ми її доньки і сини будемо битись з усіма хто хоче її поневолити. Хто згадує як було - краще не плутайтесь під ногами - ідіть жити туди ... на той бік , як в росії вам краще , а тут буде наша - краще ніж раніше Україна!!!

Анонім сказав...

З 1 січня 2024 планується підвищення пенсії ліквідаторів до 23610 грн. Вітаю справжніх Героїв, які добились свого щастя лупаючи цю скалу! Дяка всім, хто відстоював та добився таких виплат на законодавчому рівні. Ось це реальна перемога, а не пусті обіцянки. Нехай кожен пам'ятає скільки нервів, поту та сліз було згаяно, щоб забезпечити гідну пенсію кожному...

Ликвидатор сказав...

Не обращайте внимание, это диагноз, называется старческий маразм, а у,, колбасы,, возрастная шизофрения

Анонім сказав...

Радість в кого максималка і вище,а в кого мінімалка,скалу, разом лупили,не треба писати,що кожен ліквідатор отримав від держави,що він заробив.

Анонім сказав...

Пенсии с 1 января 2024г. Повысят тем кто получает пенсию по пост.1210от зарплаты,а остальным дырка от бублика кто на пятикратке, от шамбира.

Анонім сказав...

Для чого знову будоражить людей,ще телятко в жопі,а налигач,на стіні висить,кому нарахують,в того буде ЩАСТЯ,одне не забувайте,дожити треба до цього дня,щоб сльози радості їба..ли з широко відкритих очей.

Анонім сказав...

Кончений провокатор, більше слів, не має.

Анонім сказав...

І скільки буде отримувати солдат по пятикратці з 80% втрата працездатності можете хтось написати?

Анонім сказав...

Столько сколько отримуе сейчас, 80% 17 125гр.

Анонім сказав...

Кто то получил выплаты на питание в октябре?

Анонім сказав...

Напиши повний список ГЕРОЇВ,які з тобою,лупили цю скалу?

Анонім сказав...

Глухо,ні слуху,ні духу.

Анонім сказав...

Хрущенко і його заступник Яценко - лупили. Справжні Герої України! Шана і низький уклін!!!

Анонім сказав...

Расшифруй что ты написал,хрущенко и Яценко лупили, что это значит?

Анонім сказав...

14 грудня незабаром,нагороди достойникам,вручать.

Анонім сказав...

час нагороджень минув , зараз Захисники роблять Історію!!!

Анонім сказав...

что халява не проходит настоящим ликвидаторам 90 годов с пенсиями.

Анонім сказав...

Не треба сильно переживати за 90 рік,все там не так просто,як дехто думає, виплати теж нормальні,не у всіх
А що в 86-87 роках в усіх, ЕЛЬДОРАДО?

Анонім сказав...

провакатору кнута па сраке и в рашу

Анонім сказав...

смотря где работал 86-87 году может за зоной поваром или кофешки продавал или на складе огиналься .много работ было за зоной

Анонім сказав...

орут пенсия маленкая некоторые ликвидаторы 86-87 года .так пакажы справку где ты работаль на чаэс и в какой зоне .это они не покажут а орут .кто работаль в зоне чаэс тот получает нормальну пенсию.не ори а покажы справку сначало как ты работаль

Анонім сказав...

Кто то получил выплату на питание ?

«Найстаріший ‹Старіші   201 – 241 з 241   Новіші› Найновіші»

Дописати коментар