-->

21.10.11

Чорнобильці, будьте пильними!

20 жовтня: Хроніка подій біля Верховної Ради України


20 жовтня 2011 р. біля Верховної Ради України зранку зібралося небагато людей, але, хочу підкреслити, чорнобильці були більше всього із регіонів. Це десанти із Харківщини, Луганщини, Житомирщини, Вінниччини та Київщини. Із міста Києва було зовсім небагато людей. Відмітив лише тих, хто підходив до мене, хай не ображаються ті, якщо когось не назвав. Головне все ж таки інше. Хоча і невеличка купа людей, але вона звернула увагу на себе з боку Верховної Ради України.
Спочатку було все тихо-мирно. Почалося засідання Верховної Ради України. Лунали виклики «Ганьба!» та інші, виставили плакати. Плакати гарні і дуже добре відображають настрій мітингувальників.




Все ж таки підкреслю, що крім чорнобильців були профспілки, хоча і невеличка купа людей, але вони роздали багато листівок, також була така собі активна група «Дітей війни» із Київщини.

Обурилися мітингувальники більше всього тоді, коли голова Верховної Ради Литвин проводивши великого гостя із Саудівської Аравії шейха Абдалла Аль Аш-Шейха не звернув ніякої уваги до мітингувальників. Нібито нікого і не було за парканом в Маріїнському парку біля Верховної Ради України! Людей це так обурило, що ледь зовсім не звалили височенний паркан біля Верховної Ради України, показавши таким чином безглуздість його зведення.











Але під куполом кипіла робота: Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України під №9151. Голова підкомітету Комітету з питань правосуддя Дмитро Шпенов, доповідаючи законопроект від Комітету, повідомив, що члени Комітету пропонують прийняти у другому читанні законопроект з наступними основними положеннями:

до складу Верховного Суду входять сорок вісім суддів, з числа яких обираються Голова Верховного Суду, Перший заступник Голови Верховного Суду та чотири заступники Голови Верховного Суду України.

У Верховному Суді діють:

Судова палата в адміністративних справах;
Судова палата у господарських справах;
Судова палата у кримінальних справах;
Судова палата у цивільних справах.

До складу судової палати входять судді відповідної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної)".

Проектом також передбачається визначити механізми розгляду справ, які накопичилися у Верховному Суді. Зокрема, пропонується, що касаційні скарги на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах, подані до Верховного Суду до 15 жовтня 2010 року включно і призначені ним до касаційного розгляду, розглядаються Верховним Судом в порядку та в межах повноважень, які діяли до набрання чинності цим законом, до завершення розгляду таких скарг, але не пізніше ніж до 1 листопада 2011 року. Після чого, нерозглянуті касаційні скарги мають бути передані до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Парламентарії приступили до розгляду поправок до законопроекту. Жодна із поправок, на голосуванні яких наполягали автори, до перерви у засіданні не була підтримана. Інформація з інформаційної довідки Інформаційного управління ВРУ .

Ніхто і не сумнівався, що законопроект №9151 буде прийнятий.

Що це означає. Цей закон дозволяє владі ініціювати повернення термінів, що дозволить Верховному Суду України переглянути судові справи, які давно закрилися. Тож чекайте на сюрпризи!

Але ще був виставлений на сьогоднішнє голосування законопроект №9127. Багато було інформації про те, ще цей законопроект буде виставлений на голосування без другої його частини. Так, згадаємо, було зазначено у Меморандумі, який підписали від імені всіх чорнобильців пан Андрєєв та від імені всіх «афганців» пан Червонопіський.

Але чого варті ці підписи, якщо влада знову питалась «протащити» відміни соціальних статей саме цим законом?

На цей раз мінувало: Під час перерви у засіданні народні депутати з фракції "БЮТ-Батьківщина" заблокували президію і трибуну для виступів.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин після того, як було розблоковано президію, повідомив про результати засідання Погоджувальної ради під час перерви. За його словами, учасники засідання прийняли рішення не розглядати сьогодні законопроект за реєстр. № 9127 про гарантії держави щодо виконання судових рішень.

Чи надовго це? Коли знову влада зробить спробу «пропхнуть» цей проект Ківалова-Лавриновича?

Але це не все! Треба дивитися прийнятий у другому читанні «Бюджет-2012». Депутати від опозиції говорять, що там знову є статті, які призупиняють дію соціальних статей…

Тож будьте пильними!

Анатолій КОЛЯДІН - Головний редактор газеты "Пост Чорнобиль"  Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86". 

Немає коментарів:

Дописати коментар