-->

26.03.17

Кіровоградщина: суд визнав неправомірними дії пенсійного фонду щодо відмови сплачувати пенсію чорнобильцю

Адвокат системи безоплатної правової допомоги довів в судовому порядку неправомірність дій Долинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області щодо відмови у призначенні пенсії із зниженням пенсійного віку чоловікові, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи.

27 вересня 2016 року, до Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин з проханням допомогти у вирішенні питання щодо призначення пенсії. 

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянину 10 жовтня 2016 року дорученням № 329 Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було призначено адвоката Віталія Гончаренка.

Ознайомившись з матеріалами справи, адвокат з’ясував, що 5 січня 2016 року громадянин звернувся до Долинського об'єднаного управління Пенсійного фонду із заявою про призначення йому пенсії за віком, відповідно до ст. 55 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та надав відповідні документи.

13 січня 2016 року рішенням № 08/03-40 управлінням Пенсійного фонду України громадянину відмовили у призначенні пільгової пенсії зі зниженням пенсійного віку, на яку той мав право як учасник ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Відмова була мотивована тим, що надана громадянином копія відомості про нарахування заробітної плати в період виконання робіт по ліквідації аварії на ЧАЕС не містить даних про кількість відпрацьованих днів в зоні відчуження, а також у цій довідці не вказані населений пункт, де проводились такі роботи та інформація про підвищену оплату праці.

Проаналізувавши всі надані клієнтом документи, з урахуванням норм чинного законодавства, якими врегульовано право особи на достроковий вихід на пенсію, адвокат склав адміністративний позов про визнання дій управління Пенсійного фонду України в Долинському районі неправомірними, з зобов’язанням призначити пільгову пенсію із зниженням пенсійного віку.

Під час судового розгляду, за клопотанням адвоката, до справи були долучені письмові докази: копії посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, копії довідок з місця роботи позивача про відрядження та виконання робіт в зоні відчуження, виписки з журналу виплати заробітної плати, архівні довідки, які і вплинули на переконання суду в правомірності позовних вимог і, відповідно, неправомірності дій управління Пенсійного фонду України в Долинському районі.

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині права учасника ліквідації аварії на ЧАЕС на призначення пільгової пенсії зі зниженням пенсійного віку передбачає наявність таких складових як безпосередня участь особи в роботах по ліквідації наслідків аварії, присвоєння їй статусу потерпілого відповідної категорії, але не містить додаткових вимог щодо зазначення населеного пункту, де проводилися такі роботи, відомостей про підвищення заробітку.

Доречно зазначити, що ці відомості впливають на визначення розміру призначеної пенсії, але аж ніяк не позбавляють особу права на призначення пільгової пенсії.

9 лютого 2017 року Долинський районний суд Кіровоградської області виніс постанову, якою даний позов задовольнив та визнав дії Долинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області щодо відмови у призначенні громадянину пільгової пенсії зі зниженням пенсійного віку – неправомірними та зобов’язав Долинське ОУПФУ Кіровоградської області призначити йому пільгову пенсію згідно статті 55 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Немає коментарів:

Дописати коментар